A szalagos vagy farsangi fánkot a téltemetés idején, vagyis farsangkor sütik leginkább.
Kevés langyos tejjel, liszttel, cukorral és élesztővel kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáöntjük a rumot, a lisztet, a tejet, és jól kidolgozzuk. Az olvasztott vajat részletenként hozzáadjuk, liszttel megszórjuk, és langyos helyen kelesztjük. Utána lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Mindig ügyeljünk arra, hogy elég meleg helyen készítsék, nehogy a tészta, készítés közben, megfázzon. Fánkszaggatóval kiszúrjuk, és letakarva újra megkelesztjük. Lábosban olajat vagy zsírt forrósítunk, ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük a forró olajba vagy zsírba. Arra figyeljünk, hogy a zsiradék kellően forró legyen, nehogy a sütésnél megszívja magát a fánkunk. Ha a fánk oldala szép piros szalagos, megfordítjuk, és most már fedő nélkül sütjük tovább. A fánkokat szűrőkanállal szedjük tiszta papírra.
Vaníliás porcukorral meghintve, baracklekvárt adunk hozzá és tálaljuk.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
2 tokássárgája
1 kupica rum
csipet só
1/4l tej
1l olaj vagy zsír a sütéshez
doughnuts, donut, donuts, fánk, fank, dessert, peachjam, jam, dough, farsangifánk, farsang, carnival, hungariandessert, hungarianfood, homemade, kelttészta, huawei, huaweip30pro, p30pro, bekesmegye, békésmegye, gyomaendrod, gyomaendrőd, hungary
Kapcsolódó oldalak
Sárgabaracklekvár
A sárgabaracklekvárt tartják a lekvárok lekvárjának.
Új hozzászólás