Szováta (Sovata)

Helyszín
Románia (Ro), Szováta (Sovata)
Település
Dátum
-
Címkék
Fényképezőgép / Kamera

Délután Szovátára utazunk, mely a híres Sóvidék legnevezetesebb fürdőhelye és Erdély egyik legnépszerűbb nyári üdülőhelye. A Mező-havas lábánál elhelyezkedő Szováta régi fürdőhely, aminek vidékén már a római korban is sót bányásztak. Az ősi bányák helyén nagyon magas sótartalmú tavak keletkeztek, amik ma természetvédelmi területet alkotnak. Szováta öt sós tava közül kettőben engedélyezett a fürdés, mely nagyszerű él­mény, mindenkinek csak ajánlani tudjuk. Csakúgy, mint a Holt-ten­ger esetében, a Medve- és a Mogyoróska-tavak felszínén is egész egyszerűen lebeg az ember. A tavak sós vize és iszapja gyógyhatású, különböző reumatikus és nőgyógyászati problémákra ajánlják. Szovátán a 20. század elején elegáns üdülő negyed épült, mely a magyar arisztokrácia kedvelt nyaralóhelye volt, de gyakran látogatott ide a román királyi család is. Az utóbbi évtizedekben sajnos az épületek fénye kissé megkopott, de így is érdemes megismerkednünk a várossal. Szovátán nem csak a föld mélyén bújik meg a só; több ponton a felszínre is kibukkannak a sóhegyek csúcsai, amiket egy rövid túra keretében keressük fel. Ezt követően fürödhetünk egyet a sóstavakban, majd autóba szállunk és szálláshelyünkre utazunk.
Távolság: 110 km, szint: fel 200 m, le 200 m, menetidő: 2-3 óra.

Nagyenyed (Aiud) - Korond (Corund) - Szováta (Sovata) - Medve-tó (Lacul Ursu) - Nagyenyed (Aiud)

Medve-tó (Lacul Ursu), Szováta (Sovata)
Medve-tó (Lacul Ursu), Szováta (Sovata)
Medve-tó (Lacul Ursu), Szováta (Sovata)

Térkép

Koordináták: 46.60393, 25.085519

Ossza meg ismerőseivel!

YouTube-csatorna

Kapcsolódó oldalak

Dátum
Helyszín
Románia (Ro), Korond (Corund)
+3 fotó

A reggeli után Korondra utazunk, mely manapság egyetlen hatalmas kirakodóvásár képét nyújtja.


Dátum
Helyszín
Románia (Ro), Turda
+2 fotó

Rövid ebédszünet után a Tordai-hasadékhoz utazunk, mely Erdély egyik leglátványosabb és legnépszerűbb természeti látványossága.


Dátum
Helyszín
Románia (Ro), Turda

A reggeli elfogyasztása után Nagyenyedről a Tordai sóbányához utazunk.


Dátum
Helyszín
Románia (Ro), Torockó (Rimetea)
+11 fotó

A reggelit követően, telihassal nekivágunk a Torockó mellett magasodó Székelykő (románul Piatra Secuiului) meghódításának, mely Erd


Dátum
Helyszín
Románia (Ro), Nagyenyed (Aiud)

Kényelmes szállásunkról indulva fedezhetjük fel Erdély rejtett kincseit. Minden nap más-más természeti vagy kulturális látnivaló felé indulunk.


Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.